Saturday, October 7, 2017

Anggur Yang Dilupakan!

Sesekali mengunjungi teratak usang....takkanlah tak tinggalkan jejak!

 Walaupun gambar ini agak lama tersimpan, tapi ada nilainya yang tersendiri!
Gambar dirakam pada suatu petang ketika berjalan-jalan di belakang rumah dengan si kenit Firdaus!

Budak kecil ini baru lepas mandi, dah pakai baju tidur pun! Mommynya minta dia jadi model buah anggur! Ambil gambar cepat-cepat takut ada semut atau kerengga di pokok!







 Lepas itu, model cilik pun beraksi bawah pokok mangga!


 Kebetulan ada buah mangga yang mencecah ke tanah! Rupanya dia duduk atas buah tu!

Terkejut dia bila buah mangga terutus dari tangkainya! Haa.... dia pun terus pegang buah mangga yang bergetah tu!

91 comments:

OKje said...

Wahhh bestnya belakang rumah ada dusun. Dusun bukan sebarang dusun....dusun mcm kat oversea hihi....senang ke anggur tu nak hidup Amie

Maria Firdz said...

Ya Allah sedapnya tengok buah anggur tu...

Amie said...

Hainom,
anggur tu kami tanam, tinggal begitu saja, jadi yatim piatu tak bersiram tak berbaja, tapi setahun dua kali berbuah.

Maria,
anggur tu tak sempat masak ranum, burung yang makan dulu.

Cik Lily Putih said...

giler bestttt buah banyakkk

Unknown said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

شركة المثالية said...


شركة تنظيف بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف

شركة تنظيف مسابح بالقطيف
شركة صيانة مسابح بالقطيف

Cik Lily Putih said...

anggur tanam kat umah ke tuh? bestnyaa

Wattie said...

Assalamualaikum Amie sayang,
Lamanya tak menjengah ke sini, harap Amie sekeluarga diberikan kesihatan yg elok.
Mula2 tadi ingatkan negeri omputeh mana, rupanya dlm msia, bertuah Amie, elok kejadiannya, teringin nak petik n rasa. Mempelam pon besar2 mcm harummanis.
Lama saya menyepikan diri dr dunia blogging disebabkan masalah kesihatan yg tdk begitu mengizinkan, rindu sgt

Cik Rose said...

Geramnya tengok anggur tu. segar!

sara zuliana said...

anggur tuh rasa masam manis ke? teringin nak menanam, tapi masa plak cemburukan kita.

paridah said...

WAH LEBATNYA ANGGUR SEDAP TU

Pinoy Tv Show said...

There are some fascinating closing dates on this article but I don’t know if I see all of them center to heart. There’s some validity but I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as effectively
Pinoy Channel| Pinoy Tambayan| Pinoy Tv| Pinoy Tv Replay| Pinoy Ako| Pinoy Lambingan| Pinoy Teleserye| Zee tv

Blogger said...

As reported by Stanford Medical, It's really the one and ONLY reason women in this country get to live 10 years more and weigh on average 19 KG less than we do.

(And really, it has NOTHING to do with genetics or some secret exercise and really, EVERYTHING around "how" they eat.)

BTW, What I said is "HOW", not "WHAT"...

CLICK on this link to see if this easy test can help you discover your true weight loss possibility

ShirVen said...

salam singgah sis.

wah bestnya ada anggur, rasanya sama cam anggur yg kita beli tu ke?
buah mangga pun besar2. sronok bercucuk tanam hasil menjadi camni kan

Nieyla Nadia said...

wah..ade anggur la..menariknya....

Eyma Balkish said...

Menjadi betul buah anggurnya.. Nampak sedap sgt..

Nour Adieb said...

gemuk2 anggur tu 🍇

Himawan Sant said...

Hahahaha .. saya ikut gemas lihat ekspresi si adik keheranan pegang buah mangga ditangan 😄

Menyenangkan ya foto-foto lama masih tersimpan baik sampai sekarang 🙂

Cikgu Badar said...

Sedapnya nampak anggur tu

Cik Bunga said...

Ya allahh bestnya. umah mak kita ada anggur hijauuu tp setiap kali berbuah mesti masam huhuhu. salam kenal done follow sini.

abasozora said...

wo MasyaAllah tumbuh dengan baik di negeri anda

okk said...

nice info.....

Pinoy Flix said...

Watch latest Pinoy Tambayan, Pinoy Tv Shows, Pinoy Teleserye, Pinoy Lambingan tv, Pinoy1TV, Pinoy Ako, Pinoy Channel, PinoyFlix.

Watch your favorite The Filipino Channel, Pinoy Tambayan, Pinoy Teleserye, Pinoy TV and Pinoy Channel Shows online for free.

Watch Online Pinoy TV Series Tambayan TV Shows, Pinoy TV Shows, Pinoy Tambayan, Pinoy Channel, Pinoy Teleserye, Pinoy Tambayan Network Teleserye.

Watch Pinoy TV Shows, Pinoy Tambayan, Pinoy ako website to watch all Pinoy Channel shows of Pinoy Tv Replay Online.

Watch Online your favorite Pinoy Tambayan, Pinoy Teleserye Replay, Pinoy TV Series and Pinoy TV Shows online for free.

Watch Pinoyflix tambayan At Lambingan Watch all your favorite Pinoy Lambingan And Lambingan for free. this website provide you with free PinoyTv Full Episode.

Shida Radzuan said...

sedapnyaa tgk buah anggur tu ^_^

Kedai Vitamin Paka Kerteh said...

Sedap nya anggur.
Jemput follow dan komen kat sini
https://vitaminfizah.blogspot.com/?m=0

Normala Saad said...

Bestnya anggur tu. Memang teringin sangat nak tanam.

anakdenesor said...

saya tak pernah tau yang anggur boleh hidup di kawasan macam kita ni..igtkan anggur sesuai di cameron atau genting highlands saja

Hans Hanis said...

buah anggur tu sangat menggoda

Wak Lat said...

manis ke anggur tu mak?

tokaykantin@gmail.com said...

mak ayah saya pun ada tanam anggur.lebat berbuah.tapi masam sgt

Vicky Cahyagi said...

Kunjungan perdana ke blog ini. Menarik punya kebun anggur. Bisa dipetik dan dimanfaatkan buahnya. Sehat dan berkah selalu. Oh ya, saya follow blog ini ya. Thx

uncle gedek said...

Bodel tu berbayar tak? Cute pulak! hehehe

kuanyu said...

suburnya, itu anggur asli mana ya teh, kok gede amat buaahnyaa, h-he

salam kenal teh, saya kuanyu blogger from bangka

Martin Ruma said...

Hallo salam kenal, aduh lihat foto - foto yang dihadirkan rasanya buah anggur dan mangga yang dihadirkan sangat menggoda selera, namun yang paling manis adalah model cilik dalam gambra (foto) sungguh sangat natural. Nice, sangat keren...

Himawan Sant said...

Wuaah .. adik Firdaus pintar ya mau sajaaa diminta mommmynya jadi model dadakan.
Keren loh posenya.

Aku juga bisa kalap nih ingin petik-petik anggur seranum itu sebanyak mungkin...

Kak Sue said...

Wah.. lebatnya berbuah ya Amie, alhamdullilah..

ajuyarashid said...

best nya..kat sini hantu buah. kalau la pokok depan mata macam ni bahagia sungguh. singgah follow blog ni

NARDtheNERD said...

amboii sedapnya anggur dia.. sihat sihat

Kakmim said...

Fuhhh.... segar bugarnya anggur tu... gemok dan berjuicy jer nmpknya

arzmoha said...

Wah bestnya ada buah anggur.

Intan Sudibjo said...

setuju, anggurnya sangat menggoda

ingin rasanya ku petik anggur tu, bila perlu ku buat jadi juice haha

nayfatimahrasyid said...

Alhamdulillah... Menjadi buah buahan👍👍

Be Happy said...

Watch online free Pinoy LambinganPinoy Tambayan, Pinoy Channel, Teleserye Replay, Pinoy TV Series.

Maman Achman said...

Melihat buah anggur yang ada di kebun dekat rumah, rasanya gak tahan untuk mencoba, pasti rasanya manis semanis model yang ada dalam foto, hehee..

Salam kenal dari Jakarta.

Farrah MF said...

Geramnya tengok buah anggur tu, kak!

Azian Elias said...

manis tak anggur tu? cuaca sgt sesuai ye.

Mia Liana said...

anggur dan mangga... sedapnya...

nona sani said...

Sy suka anggur, tapi makan pun kadang kadang sebab harganya boleh tahan.. tapi kalau ngunyah ni masa tgk tv.. laju je habiss.. lelagi kalau yang taldal biji.. Nyummm!

Jaja Ahmad said...

Wahhh..ade anggur belakang rumah..bestnye

Bonde Zaidalifah said...

seronoknya ada tanaman yang dah mengeluarkan hasil macam buah anggur dan mangga hilang penat berkebun

Ako Retna said...

Wah amie tanam pokok anggur sendiri ke?
Menarik nyaa.a....

ray said...

sedapnya. serious lama tak makan anggur

LM said...

Siap ada ladang anggur lagi tu. Perghh geram LM tgk buahnya. Mangga pun besar betul buahnya

Nur said...

Cantiknyanya buah anggur tu. Color purple pulak. Saya biasa tengok orang tanam anggur hijau. Bestnya, ada pokok anggur dan mangga. ^_^

Rajani Rehana said...

Beautiful blog

Rajani Rehana said...

Please read my post

Mbul Kecil said...

Ya Alloh cantik bian kebun buah yang telah panen kak, aku suka sekali anggur dan mangga. lihat berbuahnya subur serasa hati ini ingin ikut jua bertanam buah untuk mengisi kekosongan waktu :)

Pinoy Lambingan said...

Pinoy Lambingans
This official site Pinoy Lambingans provides you with all the content created by Pinoy Lambingan. The Pinoy Lambingans is a place to get away from all the boring TV shows.

Unknown said...

exclusive chithi updates and coupuns online for free

Litah L said...

ini betul2 godaan makanan huhu bcs am a fan of fruits!!

Ilma said...

Wow bestnye ada pokok anggur

UNK said...

Mais recente transmita Grátis online ou baixe Novela A Vida da Gente Capítulo sexta-feira

unkowm said...

Streaming Tamil soap opera Mouna Raagam from Vujay TV at Mouna Raagam Tamil Dhool TV daily in HD quality.

Bonde Zaidalifah said...

Subhanallah meriahnya buah anggur Akak, teringgat sy jejak kebun anggur dekat korea, bergogos-gogos buah dia... buah mangga pun sama meriah rezeki sungguh ada pokok-pokok puas makan

Tabonito Brasil said...

Suas novelas preferidas estão aqui! Siga o canal, e fique por dentro!Acervo:Alma Gêmea Avenida Brasil Malhação IDPé na JacaSete PecadosTrês Irmãs.
assistir a fazenda 13 online.
novela gênesis assistir online.

NadiaJamhari said...

Saya rasa jakun sbb first time nampak gambar anggur aaaa

UNK said...

account nor website. However in my quest for a legit online came through with their deals Bigg Boss Tamil

Hanafi Abdullah said...

tak sangka anggur boleh hidup di iklim Malaysia.

bertuah sungguh tu

fanny_dcatqueen said...

Waaah lihat buang anggurnya, saya jadi teringat saat masih tinggal Ama parents di Aceh. Ada tanam anggur juga. Tapi Krn cuaca Aceh yg panas, buahnya tak bisa manis, asaaaam hahahah. :D. Tapi senang aja melihat buah yang kita tanam bisa tumbuh

shaiful said...

Alhamdulillah suburnya pokok anggur..teringin nak makan..hehe

nona sani said...

Haha, comel eh terduduk atas buah mangga tuu..huhu...
Sedapnya anggur, lama tak makann

Hanna Illy said...

Sedapnya anggur. Subur ya pokoknya. Nak mintak tips tanam anggur bolehh? hee

BTS said...

wahh..anggur . Menarik nyaaa.

Fiza Aizzawa said...

Menjadi sungguh buah anggur tu

ray said...

wahhhhhhhhhhhhhhh

Fieza Sani said...

mak aih anggur tanam sendiri. jimattt..kat p/raya, mahai buah anggur ni..

Khamsi Abdullah said...

Memang seronok la tanaman menjadi. Anggur pulak tu

unkowm said...

Todos os últimos episódios legendados de Anime Orient sempre disponíveis para transmissão em um só lugar AniTube de graça, feliz assistindo.

Saefu kawzuki said...

Teringat kampung halaman ,semasa kecil berkebun di belakang rumah...ingin rasanya kembali ke masa kecil dulu

Berbakat said...

seger seger buahnya, jadi pengen

kunjungi kami disini Jasa Pindahan Rumah

Tangan Gebu said...

Subhanallah.. Terliur tengok anggur tu. Jenis low land anggur ke macam mana? Kat mana boleh beli pokok? Menarik pulak tengok anggur tanam sendiri.

Warkasa1919.com said...

Salam kenal Bu, waah itu anggur terlihat segar sekali..

Radhia Razali said...

nampak macam isi manis sangat mangga2 tu

Bigg Boss said...

Gimy,Gimy TV, Gimy劇迷, 煲劇, 劇迷戲劇, 劇迷電影, Gimy戲劇, Gimy電視劇,劇迷影音,韓劇線上看, 台劇線上看,韓劇線上看,電影線上看,陸劇線上看, 日劇線上看, 美劇線上看,港劇線上看,Gimy電影,小鴨影音,momovod,HBO,愛奇藝,Netflix,99KUBO,楓林網 gimy

Pinoy Lambingan said...

韓劇網是中文最大的韓劇視頻網站,提供最新韓劇,推薦好看的韓劇線上看、韓劇排行榜,歡迎韓劇愛好者觀看2022最新韓劇,韓國電視劇排行榜讓你及時掌握最新韓劇動態 韓劇線上看2022

Brain said...

隨時隨地輕鬆追上最新影劇資訊 ! 涵蓋電影、電視劇、動漫、綜藝、陸劇、韓劇、美劇、台劇、日劇、BL、泰劇、紀錄片等 電影線上看

Hitler said...

Nice article dramasq

jerry said...

电影,电视剧,动漫,视频网站,高 清视频, 追劇零時差。內容豐富多元,涵蓋劇集、電影、綜藝、動漫、娛樂等優質影視節目,觀眾可以在線觀看台劇、港劇、日劇、韓劇、陸劇、美劇等熱門劇集。影音視頻播放清晰流暢,操作界面簡單友好,真正為用戶帶來最舒適順暢的線上觀看體驗

Pinoys said...

Gimy TV 劇迷,劇迷首選線上看電視劇與節目,隨時隨地輕鬆追上最新影劇資訊 ! 涵蓋電影、電視劇、動漫、綜藝、陸劇、韓劇、美劇、台劇、日劇、BL、泰劇、紀錄片等 劇迷

mama tisya said...

syoknya petik anggur...buahnya pn cantik

insan marhaen said...

best kan, ada kebun anggur. meriah la kalau kawan kawan mai rumah, boleh beraksi di ladang anggur...